Прва светска војна

Неколку нијанси женски приказни

Проектот Неколку нијанси женски приказни ги величи и отсликува жените и нивни успеси во Македонија од почетокот на 20 век, па сè до денес. Приказните имаат голема моќ. Нашата традиција за раскажување, прераскажување ткае приказни пренесувани од генерација на генерации. Изборот на приказните кои сакаме да ги раскажеме или дознаеме е таинствен и интимен процес, […]

Неколку нијанси женски приказни Read More »

Европската мода на црногорскиот двор

Европската мода на црногорскиот двор

Во присуство на голем број гости, политичари, претставници на дипломатскиот кор, колеги и соработници, на 17 април 2019 (среда) свечено беше отворена изложбата Европската мода на црногорскиот двор – рефлексии на Народниот музеј на Црна Гора.Меѓу бројните гости на отворањето присуствуваа и претседателот на Собранието Талат Џафери, премиерот Зоран Заев, министерот за внатрешни работи Оливер

Европската мода на црногорскиот двор Read More »

ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ, СЕМЕЈНИ ФОНДОВИ И СВЕДОШТВА - „ЕДВАЈ ПРЕЖИВЕАВМЕ“

ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ, СЕМЕЈНИ ФОНДОВИ И СВЕДОШТВА – „ЕДВАЈ ПРЕЖИВЕАВМЕ“

Преку личните предмети, семејните фондови и сведоштва ги оживуваме лицата и настаните од Големата војна и се втурнуваме во нови животни приказни на цивилното население и војниците, суптилно прикажувајќи го животот за време на војна.

ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ, СЕМЕЈНИ ФОНДОВИ И СВЕДОШТВА – „ЕДВАЈ ПРЕЖИВЕАВМЕ“ Read More »

Medicinski misii

МЕДИЦИНСКИ МИСИИ ВО МАКЕДОНИЈА – ПРЕДИЗВИЦИ НА ХУМАНОСТА

Првата светска војна на голема сцена го постави „вториот фронт“ каде мисиите станаа хуманитарна и воена неопходност во справувањето со тешките рани, епидемиите, инфекциите, гладот, но и грижата за бегалците и сирачињата.

МЕДИЦИНСКИ МИСИИ ВО МАКЕДОНИЈА – ПРЕДИЗВИЦИ НА ХУМАНОСТА Read More »

НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА БРАЌАТА МАНАКИ - ПРВИТЕ БАЛКАНСКИ СНИМАТЕЛИ

НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА БРАЌАТА МАНАКИ – ПРВИТЕ БАЛКАНСКИ СНИМАТЕЛИ

Целокупниот фотографски и филмски опус на Браќата Јанаки (1878 – 1960) и Милтон (1882 – 1964) Манаки е од исклучително значење, како за македонската така и за светската историја и визуелната уметност.

НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА БРАЌАТА МАНАКИ – ПРВИТЕ БАЛКАНСКИ СНИМАТЕЛИ Read More »

РОВОВСКА УМЕТНОСТ

РОВОВСКА УМЕТНОСТ

Секој предмет раскажува приказна, а меѓу најмоќните се оние поврзани со војната. Потребата да се триумфира пред тешкотиите создавајќи уметност не како луксуз, туку како суштина за опстанок на војниците и на воените заробеници им даде поттик за создавање персонализирани спомени за себе и за најблиските, како опипливи докази дека сѐ уште се живи.

РОВОВСКА УМЕТНОСТ Read More »

МАКЕДОНСКИ ФРОНТ 1915 – 1918

МАКЕДОНСКИ ФРОНТ 1915 – 1918

Македонскиот фронт во балканската и во светската историографија е именуван и како: Солунски фронт, Фронт на Ориентот, Балкански, Јужен или Заборавен фронт. Сѐ започналo во октомври 1915 година со концентрација на силите на Антантата во градот Солун, а од декември 1915 година и со воени формации на Централните сили.

МАКЕДОНСКИ ФРОНТ 1915 – 1918 Read More »

ОРУЖЈЕ И ВОЕНА ОПРЕМА - ИНОВАЦИИ И МОДИФИКАЦИИ

ОРУЖЈЕ И ВОЕНА ОПРЕМА – ИНОВАЦИИ И МОДИФИКАЦИИ

Во војната нема глорификација, таа е израз на деструкција и контрадикторност во кои единката е соочена со континуирана борба за преживување. Сепак, жестокоста на Големата војна беше причинета и од многубројните иновации применети во вооружените техники и начинот на војување.

ОРУЖЈЕ И ВОЕНА ОПРЕМА – ИНОВАЦИИ И МОДИФИКАЦИИ Read More »

МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД – КРСТОПАТ НА СВЕТСКИТЕ ПАТИШТА

Како резултат на комплексните околности наметнати од претходните воени случувања, кои го инхибираа процесот на етаблирање на самостојна македонска држава, во текот на Големата војна Македонија беше позиционирана како дел од новопроширените граници на балканските држави.

МАКЕДОНИЈА И МАКЕДОНСКИОТ НАРОД – КРСТОПАТ НА СВЕТСКИТЕ ПАТИШТА Read More »

Scroll to Top
Skip to content