Изложби

Панаѓурите во градските и руралните средини во Османлиска Македонија

Панаѓурите во градските и руралните средини во Османлиска Македонија

На 20 јануари во холот на Музејот на македонската борба поставена е изложбата Панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век во Османлиска Македонија. Врз основа на литературата, сите достапни извори и теренските истражувања, изложбата дава визуелен приказ на панаѓурите во градските и руралните средини во XIX и XX век, дефинирајќи ја […]

Панаѓурите во градските и руралните средини во Османлиска Македонија Read More »

Отворена изложбата „15 години“ на Историскиот музеј на БиХ

„15 години“ на Историски музеј на БиХ

Во Музејот на македонската борба за самостојност, во саботата, свечено беше отворена изложбата на фотографии „15 години“ од Џим Маршал на Историскиот музеј на Босна и Херцеговина. Во присуство на голем број гости, меѓу кои и Националниот координатор за култура, Роберт Алаѓозовски, заменикот директор на Агенцијата за остварување на правата на заедниците, Џелал Хоџиќ, како

„15 години“ на Историски музеј на БиХ Read More »

Жената во Македонија низ времето

НУ Музеј на македонската борба, во соработка со НУ Археолошки музеј на Македонија и Ансамбл Македонија, организира вонмузејска поставка на артефакти, носии и инсталации за жената во Македонија насловена како „ЖЕНАТА ВО МАКЕДОНИЈА НИЗ ВРЕМЕТО“ во Сити мол во Скопје. Изложбата се организира по повод Меѓународниот ден на жената 8 март.   Идејата на изложбата е, покрај

Жената во Македонија низ времето Read More »

1000 години Бигорски манастир во Музејот на македонската борба

Изложбата 1000 години Бигорски манастир е поставена во НУ Музеј на македонската борба за самостојност. Реализирана во соработка со Бигорскиот манастир и Ансамблот Македонија, изложбата дава пресек на духовното и материјално богатство на манастирот во неговата богата историја од илјада години постоење. Дел од изложените материјали се и осум олтарни, две чудотворни, две тронски икони,

1000 години Бигорски манастир во Музејот на македонската борба Read More »

73 години од основањето на Сојузот на борци

На 26 мај, по повод 73 години од основањето на Сојузот на борците, беше одржан пригоден настан како дел од серијата свечености со кои годинава се одбележува големиот јубилеј – 80 години од Народното востание. На покана од Сојузот на борците, НУ Музеј на македонската борба за самостојност се приклучи кон одбележувањето поставувајќи ја изложбата

73 години од основањето на Сојузот на борци Read More »

Изложба за градските и руралните панаѓури во 19 и 20 век

https://youtu.be/zDNB-orQ05U Во пресрет на празничната сезона, најавуваме уште еден проект со кој музејот ќе ги заврши своите активности во тековната 2020 година.      Изложбата Градските и руралните панаѓури во Османлиска Македонија во 19 и 20 век наскоро ќе биде поставена во Музејот на македонската борба за самостојност. Врз основа на литературата, сите видови на

Изложба за градските и руралните панаѓури во 19 и 20 век Read More »

Видео презентација на изложбата посветена на Ѓорче Петров

https://youtu.be/UxkgS21IkMA НУ Музеј на македонската борба за самостојност го претставува најновиот проект од годишната програма на институцијата. Во извонредно сложени работни услови и светска борба против вирусот Ковид 19, музејот ја реализира изложбата посветена на 155 години од раѓањето на Ѓорче Петров, еден од најсветлите ликови на македонското револуционерно движење чиј живот и оставнина оставиле

Видео презентација на изложбата посветена на Ѓорче Петров Read More »

Борба и страдањa во Музејот на македонската борба

На 12 септември, во 19 часот, во Музејот на македонската борба свечено беше отворена изложбата Борба и страдање. Полските граѓани во Втората светска војна. Изложбата е во организација на Амбасадата на Република Полска во Скопје и е сеќавање на 80 години од почетокот на Втората светска војна, трагичен настан кој предизвика незапамтена катастрофа во историјата на

Борба и страдањa во Музејот на македонската борба Read More »

Спомени од Првата светска војна

Спомени од Првата светска војна

На 24 декември 2018 година, напладне, во Музејот на македонската борба свечено беше отворена изложбата „Спомени од Првата светска војна“ со која музејот се приклучи кон светските иницијативи за одбележување 100 години од Големата војна. Тематската презентација на воените случувања за време на Големата војна опфаќа разновиден документарен материјал – фотографии, лични сведоштва и богат

Спомени од Првата светска војна Read More »

Scroll to Top
Skip to content