Exhibitions

Европската мода на црногорскиот двор

European Fashion on the Montenegrin Court

In presence of many guests, politicians, representatives of the diplomatic missions, colleagues and associates, on 17 April 2019, the exhibition European Fashion of the Montenegrin Court – reflections from the National Museum of Montenegro, was officially opened. Among the numerous guests at the opening were also present the President of the Assembly, Talat Xhaferi, Prime […]

European Fashion on the Montenegrin Court Read More »

Спомени од Првата светска војна

Memories from the First World War

The exhibition “Memories of the First World War” was officially opened in the Museum of the Macedonian Struggle on December 24 2018. With this project, the museum joined the world’s initiatives for marking 100th anniversary of the end of the Great War. The thematic presentation of the war events during the Great War include various

Memories from the First World War Read More »

Видео презентација на изложбата посветена на Ѓорче Петров – Copy

https://youtu.be/UxkgS21IkMA НУ Музеј на македонската борба за самостојност го претставува најновиот проект од годишната програма на институцијата. Во извонредно сложени работни услови и светска борба против вирусот Ковид 19, музејот ја реализира изложбата посветена на 155 години од раѓањето на Ѓорче Петров, еден од најсветлите ликови на македонското револуционерно движење чиј живот и оставнина оставиле

Видео презентација на изложбата посветена на Ѓорче Петров – Copy Read More »

Изложба за градските и руралните панаѓури во 19 и 20 век – Copy

https://youtu.be/zDNB-orQ05U Во пресрет на празничната сезона, најавуваме уште еден проект со кој музејот ќе ги заврши своите активности во тековната 2020 година.      Изложбата Градските и руралните панаѓури во Османлиска Македонија во 19 и 20 век наскоро ќе биде поставена во Музејот на македонската борба за самостојност. Врз основа на литературата, сите видови на

Изложба за градските и руралните панаѓури во 19 и 20 век – Copy Read More »

73 години од основањето на Сојузот на борци – Copy

На 26 мај, по повод 73 години од основањето на Сојузот на борците, беше одржан пригоден настан како дел од серијата свечености со кои годинава се одбележува големиот јубилеј – 80 години од Народното востание. На покана од Сојузот на борците, НУ Музеј на македонската борба за самостојност се приклучи кон одбележувањето поставувајќи ја изложбата

73 години од основањето на Сојузот на борци – Copy Read More »

1000 години Бигорски манастир во Музејот на македонската борба – Copy

Изложбата 1000 години Бигорски манастир е поставена во НУ Музеј на македонската борба за самостојност. Реализирана во соработка со Бигорскиот манастир и Ансамблот Македонија, изложбата дава пресек на духовното и материјално богатство на манастирот во неговата богата историја од илјада години постоење. Дел од изложените материјали се и осум олтарни, две чудотворни, две тронски икони,

1000 години Бигорски манастир во Музејот на македонската борба – Copy Read More »

Жената во Македонија низ времето – Copy

НУ Музеј на македонската борба, во соработка со НУ Археолошки музеј на Македонија и Ансамбл Македонија, организира вонмузејска поставка на артефакти, носии и инсталации за жената во Македонија насловена како „ЖЕНАТА ВО МАКЕДОНИЈА НИЗ ВРЕМЕТО“ во Сити мол во Скопје. Изложбата се организира по повод Меѓународниот ден на жената 8 март.   Идејата на изложбата е, покрај

Жената во Македонија низ времето – Copy Read More »

Отворена изложбата „15 години“ на Историскиот музеј на БиХ

“15 Years” by Jim Marshall from the History Museum of BIH

An exhibition “15 Years” by Jim Marshall at the History museum of Bosnia and Herzegovina was officially opened at the Museum of the Macedonian Struggle for Independence on Saturday,  5th October 2019. In presence of many guests, including National Coordinator for Culture Robert Alagjozovski, Deputy Director of the Agency for Community Rights Realization, Dzelal Hodzic,

“15 Years” by Jim Marshall from the History Museum of BIH Read More »

Панаѓурите во градските и руралните средини во Османлиска Македонија

Exhibition Fairs in Urban and Rural Areas in the XIX and XX Century in Ottoman Macedonia

The exhibition Fairs in Urban and Rural Areas in the XIX and XX Century in Ottoman Macedonia was set in the hall of the Museum of the Macedonian Struggle, on January 20, 2020. Based on the literature, all available sources and field research, the exhibition is a visual representation of the fairs in urban and

Exhibition Fairs in Urban and Rural Areas in the XIX and XX Century in Ottoman Macedonia Read More »

Scroll to Top
Skip to content