Актуелности

Февруарскиот поход и Михајло Апостолски

За личните музејски предмети изложени во Музејот на македонската борба, биографијата на генерал Михајло Апостолски и повеќе за Февруарскиот поход од 1944 година. Личните музејски предмети се заедничко културно наследство. Во форма на материјално сведоштво единствено тие имаат моќ самостојно да раскажат повеќе или помалку познати факти за одреден историски настан или личност и преку својата […]

Февруарскиот поход и Михајло Апостолски Read More »

Мултимедијална конференција во организација на Украинската амбасада во Скопје

Во организација на Амбасадата на Украина, а во соработка со граѓанската организација ЦИВИЛ – Центар за слобода, во Музејот на македонската борба за самостојност на 26 февруари се одржа мултимедијална конференција насловeна „Украина – две години хероизам“. На форумот се обратија претседателот Стево Пендаровски и амбасадорката на Украина Лариса Дир, како и дипломатските претставници на

Мултимедијална конференција во организација на Украинската амбасада во Скопје Read More »

Промовирана монографијата Сојуз на борци на НОАВМ и нивните продолжувачи 1948-2023 година 

На 15 декември 2023 во Музејот на македонската борба за самостојност беше промовирана монографијата Сојуз на борци на НОАВМ и нивните продолжувачи 1948-2023 година од авторите проф. д-р Љубица Јанчева и проф. д-р Александар Литовски.

Промовирана монографијата Сојуз на борци на НОАВМ и нивните продолжувачи 1948-2023 година  Read More »

Џез-концерт во Музејот на македонската борба

НУ Музеј на македонската борба за самостојност во соработка со Гете Институтот во Скопје, го организира џез-концертот на германско-македонското изведувачко дуо – Андреас Гинтер (пијано и саксофон) и Јордан Костов (армоника). Проектот под наслов The Birds are Back ќе биде претставен на 9 декември, сабота, со почеток во 19.00 часот, во Музејот на македонската борба

Џез-концерт во Музејот на македонската борба Read More »

Информација за работно време на 29 и 30 ноември

Согласно одлуката на Владата на РСМ од 199 седница на 14 ноември 2023 година, Музејот на македонската борба за самостојност ќе биде со следното работно време: 29 ноември 2023 (среда) – отворено за посетители од 10 до 12 часот. 30 ноември 2023 (четврток) – неработен ден.

Информација за работно време на 29 и 30 ноември Read More »

Информација до јавноста

Музејот ја известува јавноста дека во периодот од 1 до 31 декември 2023 година нема да може да се организираат дополнителни настани поради веќе закажани тековни програмски, вонпрограмски активности и други активности во холот и во конференциската сала.

Информација до јавноста Read More »

Свечено отворена изложбата „Свети новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“

Изложбата на Музејот на жртвите на геноцидот со наслов „Свети новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“, беше свечено отворена, вчера, 16 ноември, во НУ Музејот на македонската борба за самостојност.

Свечено отворена изложбата „Свети новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“ Read More »

Scroll to Top
Skip to content