Maja Minoska-Pavlovska

Панел-дискусија за збогатување на македонскиот јазик

Панел-дискусија „Зборообразување – нови димензии на македонскиот јазик“, на која главен фокус беше зборообразувањето како главен начин за креативно збогатување на македонскиот јазик, одржана на 2 април 2024 година.

Панел-дискусија за збогатување на македонскиот јазик Read More »

Минато на дланка

ЗА ВОДИЧОТ „Минато на дланка“ е инклузивен водич низ постојаната поставка изработен како дел од проектот Отворени музеи – Проект за подобрување на пристапноста и инклузивноста на слепите и слабовидни лица. Водичот нуди преглед на постојаната музејска поставка преку опис на 13 временски периоди и 13 одбрани експонати во пишана и аудио форма. Автор на

Минато на дланка Read More »

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ продолжува до 15 април

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ на Спомен куќата Мајка Тереза ќе биде отворена за посетителите до 15 април. Поставена во чест на Меѓународниот ден на жената 8 Март, изложбата го портретира животниот пат на Мајка Тереза од нејзиното раѓање во Скопје, почетоците на мисијата во Ирска, мисионерската работа во Индија, па сѐ до

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ продолжува до 15 април Read More »

Потпишан Меморандум за соработка со ЈНУ Институт за национална историја

Меморандум за соработка меѓу НУ Музеј на македонската борба за самостојност и ЈНУ Институт за национална историја беше потпишан на  25 март 2024 година. Меморандумот во името на двете институции го потпишаа в.д. директорката на Музејот на македонската борба, Ана Китановиќ и в.д. директорот на ЈНУ Институт за национална историја, проф. д-р Митко Панов. Соработката

Потпишан Меморандум за соработка со ЈНУ Институт за национална историја Read More »

Одбележан Светскиот ден на поезијата

Во Музејот на македонската борба за самостојност на 21 март 2024 беше одбележан Светскиот ден на поезијата. Настанот во организација на Здружението на просветни работници на Град Скопје, се реализираше со поддршка на Музејот, а во фокусот на манифестацијата беа 90 години од раѓањето на великанот на македонското творештво Петре М. Андреевски. Во оваа прилика

Одбележан Светскиот ден на поезијата Read More »

Едукативни работилници Запознај го животот во минатото и На линија на фронтот

Во тек се едукативни работилници наменети за учениците од основните училишта. ЗАПОЗНАЈ ГО ЖИВОТОТ ВО МИНАТОТО е едукативна работилница во традиционалнаѕа куќичката во музејската поставка, каде учениците имаат прилика да се запознаат со предметите и начинот на живеење на нашите предци во минатото. НА ЛИНИЈА НА ФРОНТОТ е едукативна музејска работилница за животот на војниците

Едукативни работилници Запознај го животот во минатото и На линија на фронтот Read More »

Scroll to Top
Skip to content