Музеј на македонската борба за самостојност

Работилницата за борба против недозволената трговија со културни добра

Работилницата на тема „Борба против недозволената трговија со културни добра во Западен Балкан“ се одржува во следните три дена во Музејот на македонската борба за самостојност. На отворањето на работилницата се обрати и министерот за култура и туризам, Зоран Љутков. Работилницата беше поздравена и од Синиша Шешум и Матео Росати од Регионалното биро за наука […]

Работилницата за борба против недозволената трговија со културни добра Read More »

Летна едукативна работилница со Еурокидс

Музејот на македонската борба ги продолжува едукативни активности за ученици од секоја возраст и ова лето. На 3 јули бевме домаќини на децата од летното училиште #EUROKIDS – LANGUAGE FACTORY кои откако ја посетија музејската поставка, учествуваа во работилницата  „Запознај го животот во минатото“. Низ интерпретацијата на музејските едукатори во традиционалната куќичка во музејската поставка,

Летна едукативна работилница со Еурокидс Read More »

Промовирани личните фондови на Анте Поповски и Матеја Матевски

Донациите од личните фондови на Анте Поповски и Матеја Матевски, беа промовирани, на 30 мај во НУ Музеј на македонската борба за самостојност. Во присуство на голем број гости од културниот и општествениот живот, музејот презентираше документи, лични предмети, награди и признанија, фотографии и други материјали, коишто претставниците на семејствата Поповски и Матевски ги донираа

Промовирани личните фондови на Анте Поповски и Матеја Матевски Read More »

Промоција на донации – лични фондови на Анте Поповски и на Матеја Матевски

Донации на лични фондови на Анте Поповски и на Матеја Матевски ќе бидат промовирани во НУ Музеј на македонската борба за самостојност на 30 мај 2024, четврток, во 19 часот. Благодарение на соработката со семејствата Поповски и Матевски, музејот ги збогатува фондовите со подарени материјали за еминентните претставници на втората генерација маке­донски книжевници чии дела

Промоција на донации – лични фондови на Анте Поповски и на Матеја Матевски Read More »

Бесплатен влез во чест на 18 мај, Меѓународниот ден на музеите

Го славиме Меѓународниот ден на музеите, 18 мај, ден кој од 1977 година, се одбележува од Меѓународниот совет на музеите ИКОМ (ICOM) како Меѓународниот ден на музеите.  Целта на Меѓународниот ден на музеите е да се подигне свеста за фактот дека, „Музеите се важно средство за културна размена, збогатување на културите и развој на меѓусебно

Бесплатен влез во чест на 18 мај, Меѓународниот ден на музеите Read More »

Поставена изложбата „Жена“ на Историскиот архив од Ниш

Изложбата на фотографии „Жена“ на Историскиот архив од Ниш, Република Србија е поставена во Музејот на македонската борба за самостојност. Изложбата е во организација на Српскиот кулурно-информативен центар „Спона“ од Скопје и опфаќа фотографии во чиј фокус е улогата на жената во социолошко-општествените прилики во Ниш и неговата околина почнувајќи од раниот 20.век, преку индустријализацијата

Поставена изложбата „Жена“ на Историскиот архив од Ниш Read More »

Во чест на Гоце Делчев, апостолот на Македонија

На 4 мај 1903 година во Баница загинал Ѓорѓи Николов Делчев (р. 4 февруари 1872, Кукуш) – великан, идеолог, стратег и национален херој, претставник на македонската интелигенција, авангарда која ја одбележа македонската револуционерна борба на крајот од 19. и 20. век. Во сите фази – како ученик во Солунската гимназија, дипломец на военото училиште во

Во чест на Гоце Делчев, апостолот на Македонија Read More »

Празнично работно време

Ја информираме јавноста дека Музејот на македонската борба за самостојност ќе биде затворен во следните денови согласно Законот за празници: Среда, 1 мај, петок, 3 мај и недела, 5 мај. Среда, 8 мај, е неработен ден поради одржување избори, согласно Одлуката на владата.  

Празнично работно време Read More »

Учество на Меѓународната конференција „Запознај, види, направи“ 2024

Меѓународната конференција за музеи „Запознај, види, направи 2024 година“ (Meet, See, Do 2024) во организација на Балканската музејска мрежа се одржа на 18 и 19 април во Тиват, Црна Гора. Повеќе од петнаесет сесии, предавања, паралелни работилници и презентации беа со фокус на главната тема – Заштита на културното наследство во време на криза. Седумдесетина

Учество на Меѓународната конференција „Запознај, види, направи“ 2024 Read More »

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ продолжува до 15 април

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ на Спомен куќата Мајка Тереза ќе биде отворена за посетителите до 15 април. Поставена во чест на Меѓународниот ден на жената 8 Март, изложбата го портретира животниот пат на Мајка Тереза од нејзиното раѓање во Скопје, почетоците на мисијата во Ирска, мисионерската работа во Индија, па сѐ до

Изложбата „Една од нас – Мајка Тереза“ продолжува до 15 април Read More »

Scroll to Top
Skip to content