Донации

Милка Ефтимова

Музејот на македонската борба за самостојност доби донација од македонската оперска певица Милка Ефтимова во 2023 година. Донацијата се состои лични предмети и фотографии кои на македонската публика им беа претставени на изложбата во нејзина чест, одржана во декември 2023 година. Милка Ефтимова е оперски и концертен уметник, алт и мецосопран певица, доајен на македонската […]

Милка Ефтимова Read More »

Донација од семејството на поетесата Светлана Христова-Јоциќ

Донација од семејството на поетесата Светлана Христова-Јоциќ

https://youtu.be/FS2MstBnhPY?si=UzeeeUZ1Po5XMAwr Семејството на поетесата Светлана Христова-Јоциќ подари обемен личен фонд на НУ Музеј на македонската борба за самостојност и истиот станува дел од музејскиот фонд. Членовите на семејството со задоволство донираа дел од личниот фонд на предмети на музејот, каде овој материјал соодветно ќе се чува и презентира. Од првиот увид во личниот фонд на

Донација од семејството на поетесата Светлана Христова-Јоциќ Read More »

Донација од семејството на Вера Циривири - Трена

Донација од семејството на Вера Циривири – Трена

Збирките на НУ Музејот на македонската борба за самостојност се збогатени со нова семејна донација овој пат од семејството на македонската партизанка Вера Циривири – Трена. На иницијатива на директорката Даниела Николова и воспоставени директни контакти со семејството на хероината и партизанка Вера Циривири Трена, музејскиот фонд е побогат за уште една драгоцена донација на

Донација од семејството на Вера Циривири – Трена Read More »

Богат личен фонд на Анте Поповски дониран во Музејот

Богат личен фонд на Анте Поповски дониран во Музејот

Збогатувањето на музејските збирки е есенцијален принцип и метод на остварување на музејската дејност и еден од приоритетите на НУ Музеј на македонската борба за самостојност. Во годината во која се одбележуваат 90 години од раѓањето на Анте Поповски (1931-2003) македонски книжевник, поет, есеист, публицист и општественик, обемен личен фонд од исклучително значење за македонската

Богат личен фонд на Анте Поповски дониран во Музејот Read More »

Од семејно до институционално културно наследство - семејството Шабан

Од семејно до институционално културно наследство – семејството Шабан

Изложбeната експозиција ја сочинуваат донирани лични предмети од движно материјално и нематеријално културно наследство во временски интервал подолг од 200 години. Музејските предмети класифицирани во категориите: лични, домашни покуќнински и метални предмети нè носат низ спомените на три генерации, претставници на семејството Шабан, чија дејност и долгогодишна посветеност била одликувана прво кон Дојранската Кааза, а

Од семејно до институционално културно наследство – семејството Шабан Read More »

Scroll to Top
Skip to content