Во чест на Гоце Делчев, апостолот на Македонија

На 4 мај 1903 година во Баница загинал Ѓорѓи Николов Делчев (р. 4 февруари 1872, Кукуш) – великан, идеолог, стратег и национален херој, претставник на македонската интелигенција, авангарда која ја одбележа македонската револуционерна борба на крајот од 19. и 20. век. Во сите фази – како ученик во Солунската гимназија, дипломец на военото училиште во […]

Во чест на Гоце Делчев, апостолот на Македонија Read More »