Пиштол кременарка, тип кубура

Инвентарен број: И/7 Датирање: средина на XIX век Должина: 51 см Материјал: месинг Рачна изработка Кубурата спаѓа во групата огнострелно оружје, со механизам на палење со кремен. Се состои од челична цевка на која има една месингова алка што ја зацврстува арбијата. Дршката е тенка, малку свиткана надолу и завршува во форма на конус. Предниот дел на цеката е обложен со месинг. Завршува со дршка обложена со месинг во шилеста форма.

Пиштол кременарка, тип кубура

Scroll to Top
Skip to content