Хелебарда

Хелебарда

Инвентарен број: И/41 Должина: 172 см; ширина на сечилото: 27 см; должина на сечилото: 30 см Материјал: челик, дрво јута, коноп и кожа Рачна изработка Секира со две сечила, со врв, боцка зацврстена на репарирана рачка со коноп. Хелебардата е пешадиско долго ладно оружје за борба. Горниот дел се состои од копје со широк лист што со полукружно ребро е зацврстен на средина. Металните сечила се симетрични и имаат полукружна форма. Горниот дел на дрвената рачка под металните сечила е обвиен со месинг. Средишниот дел на дрвената рачка е мазен, а долниот дел е обвиен со коноп. Дрвената рачка завршува во метален шилест врв со странична кука.

Date

04 Март 2023

Tags

Оружје

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.