Табакера

Табакера

Инвентарен број: И/70 Датирање: 1920 година Материјал: метал Машинска изработка Димензии: должина 9 см; ширина 6 см; длабочина 2 см Табакерата е метална кутија во правоаголна форма што се користела за чување цигари или тутун. Се состои од два дела: долен дел во кој се става тутунот/цигарите и горен дел капак што од едната страна е закачен за долниот дел. На левата и на десната страна на капакот има богата декорација со вегетациски елементи - две тенки гранчиња со издолжени ливчиња. Краевите на разгранетите гранчиња завршуваат со цветни мотиви во форма на лалиња. На средина на капакот има гравирани иницијали, а на рабовите има стилизирни црти. Централно е гравирана 1920 година. На средината на табакерата има мало издигнување за да може полесно да се отвора. На долната страна на капакот има три нитни, а недостига една во левиот агол. Задната надворешна страна е мазна и на неа е гравирана 1920 година.

Date

04 Март 2023

Tags

Покуќнина

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.