ЛИЧНИ ПРЕДМЕТИ, СЕМЕЈНИ
ФОНДОВИ И СВЕДОШТВА

„ЕДВАЈ ПРЕЖИВЕАВМЕ“

Исечок од француски весник „J'ai vu“, околу 1916/1917 г.
НА ПАТОТ ЗА БИТОЛА: ГРАНАТА ЗАПАЛИ СКЛАДИШТЕ ЗА МУНИЦИЈА
Малку снимки ја имаат прецизноста како горната фотографија. Зад една од куќите на работ од патот, јасно разликуваме два дима: густ црн облак настанат од експлозијата на проектилот и бел чад кој потоа се појави од складиштето за муниција, точно спроти куќата. Неколку секунди по експлозијата еден од нашите дописници ја направи оваа фотографија, неверојатно храбро и без страв. Старата куќа, толку стабилна, толку цврста, само отскокна. За среќа, при првиот удар жителите избегале. Ги гледаме овде, сè уште исплашени и сите во солзи (фотографија како мал овален медалјон).

Исечок од весник „ Le Miroir“, француско потекло
Нашата неодамнешна македонска офанзива наиде на тешкотии кои изгледаа непремостливи. Големи езера се распространети низ овој регион. Повеќето од селата се густо изградени и кога ќе настанат поплавите, жителите се евакуираат. Сите наши патроли користееа чамци со поставени митралези на предниот дел и се движеа низ трските. Нашите набљудувачки пунктови беа поставени на високите дрвја и на џамиите.

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.