Гостувачка изложба на Музејот на жртвите на геноцидот од Белград

Музејот на македонската борба за самостојност, ќе биде домаќин на гостувачка изложба на нашите партнери од Музејот на жртвите од геноцидот од Белград , Република Србија.

Изложбата „Светите новомаченици од Јасеновац во светлината на воскресението“ ќе биде отворена на 16 ноември, четврток, со почеток во 13 часот, во НУ Музеј на македонската борба за самостојност.

Изложбата се состои од дела на монахињата Марија (Антиќ), член на сестринството на манастирот Раѓање на свети Јован Крстител (Јасеновац, Хрватска), дел од Српската православна епархија Пакрац-Славонија, кои се инспирирани од вистинските и трагични настани што се случиле во Јасеновац за време на Втората светска војна. Изложените дела на авторката, која е калуѓерка, а не обучен визуелен уметник, се базирани на иконографските традиции и измешани со наивното, но содржат и суптилна врска со реалистичкото сакрално сликарство на Христијанската православна црква и најдобрите традиции на школата за иконопис.

Она што е важно да се препознае во овие уникатни дела се универзалните слики на светот кој и денес страда, сцените кои се повторуваат одново и одново, сцените во кои можеме да го препознаеме распнувањето на Христос како лично страдање, но и симбол. на вечното страдање на поединецот и на целото човештво.

Делата, иако суптилни по формат, боја, техника и пристап кон уметноста, го отсликуваат и идниот страв кој опстојува и се храни од страдањата на блиското минато на луѓето, стравот од апсолутното уништување на човештвото, човештвото, недостатокот на свест за нежноста и потребите на другите, поради што повикуваат на преиспитување и размислување за тоа што значи да се биде човек.

Изложбата досега е претставена во неколку градови во Србија и во регионот, а во Музејот на македонската борба за самостојност ќе биде поставена од 16 ноември до 15 декември 2023.

Related Articles

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.