Везме

Везме

Везме - кутија за крпче со масло за подмачкување на оружјето
Инвентарен број: И/82 Датирање: XIX и XX век Материјал/техника: месинг со ремче, рачна изработка Димензии: ширина 4 см, висина 5 см, висина на декорација на капак 2,3 см Везмето спаѓа во групата воена опрема што се користела за чување платнено крпче и масло за чистење на оружјето. Изработено е во техника со гравирање филигран и гранулација. Има правоаголна форма, а на горниот дел има капак. На предната страна има издигнат дел во кружна форма, а средината е декорирана со издигнати точки што личат на четирилистен цвет. Околу него има гравирани геометриски прави линии. На четирите страни на везмето се забележува геометриска декорација со линии. Тоа е своевидна украсна рамка на предниот дел. Задната страна на везмето е рамна. На долниот дел има четири украсни висулци што завршуваат во форма на шилци. Тие се украсени со кружни елементи. Украсни висулци има и на двете бочни страни. На капакот на везмето има украс во форма на триаголник што е декориран со гравури –кругови, како и на висулците. Низ двете метални токи на бочните страни е протнато кожно ремче.

Date

04 Март 2023

Tags

Оружје

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.