Пиштол кременарка, сребрена которка

Пиштол кременарка, сребрена которка

Инвентарен број: И/54 Датирање: средина на XVIII век Должина: 52 см Материјал: метал со сребрена луксузна гравура Рачна изработка Кубура на кремен, спаѓа во група огнострелно оружје. Има мазна цевка што во долниот дел е фасетирана со месингова алка богато украсена со стилизирани цветни мотиви. Во предниот дел е прицврстена арбија со вретенеста форма. Механизмот има надворешен табан. Дршката е благо свиена надолу и завршува со јајцевидна форма на која има едно издигнато копче. Дршката е изработена од сребро, декорирана е со лиени цветни мотиви во стил барок.

Date

04 Март 2023

Tags

Оружје

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.