Грне - бакар

Грне - бакар

Влезен број: 139 Датирање: XX век Димензии: пречник: 10 см; обем: 41 см; висина: 16 см; отвор: 10 см Материјал: бакар Казанџиска изработка со исчукување Грне со тркалезно дно подигнато на мала ѕвончеста нога од каде што се проширува во мешесто тело што се стеснува во горниот дел и завршува со мал чембер свртен нанадвор. На едната страна на грнето е зацврстена бакарна рачка што кај отворот се дели на две. Грнето се состои од две парчиња што запчесто се споени со исчукување. Декорирано е со два реда венци од коси линии.

Date

04 Март 2023

Tags

Покуќнина

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.