Со „Гласник на слободата” ќе се одбележи Денот на независноста

Со „Гласник на слободата” ќе се одбележи Денот на независноста

По повод 32 години од независноста, Владата на Република Северна Македонија и Министерството за Култура организираат серија настани под слоганот „8 Септември – Гласник на слободата”.

НУ Музеј на македонската борба за самостојност се вклучува во одбележувањето на Денот на независноста, со посебна мултимедијална програма насловена како “Видео приказни од музејската архива” и слободен влез за сите посетители.

На 8 септември, на повеќе локации во музејот во периодот од 10 до 14 часот ќе бидат презентирани кратки музејски видео приказни на различни теми:

- Неколку нијанси женски приказни, видео омаж посветен на неколку исклучителни жени од македонската историја меѓу кои - Оливера Вера Јоциќ, Калипсо Налча, Роса Плавева и други;

- Музејски раритети;

- Илинден 1903 година;
- Спомени од Прва светска војна;
- Прогласување на независноста на Р.Македонија 1991 година;
- Донација на Семејство Шабан .

Во 12 часот, во Конференциска сала концерт ќе одржи Гудачкиот квартет „Луј“ од ДМБУЦ „Илија Николовски Луј“ од Скопје, во состав Божана Гошева - прва виолина, Илија Јовчев - втора виолина, Никола Соколовски - кларинет, Александар Ицковски - виолончело, На програмата ќе бидат дела од Равел, Дворак, Пијазола и други.
Посетителите ќе имаат можност и да ја погледнат и привремената изложба „Темелник на државноста“, посветена на клучните настани во формирањето на државата - Илинден 1903, Илинден 1944 и прогласувањето на независноста во 1991 година.

Related Articles

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.