Јубилејна изложба „ХАРТИИ“ на Сергеј Андреевски

Изложбата „ХАРТИИ“ на македонскиот ликовен уметник Сергеј Андреевски ќе биде поставена во четврток, 12 мај, во холот на Музејот на македонската борба за самостојност.

Изложбата претставува ретроспектива на истражувањата на авторот врз различни видови хартија со различни материјали во изминативе 35 години.

Публиката ќе може да види дела од различни фази и тематски циклуси, почнувајќи од дела создадени уште во раните студентски денови (од 1983 г.), па сè до последните патувањата на уметникот низ светот. На оваа изложба ќе бидат претставени творби на хартија од римската фаза (слики, скици и цртежи создадени за време на студискиот престој на Андреевски во Рим, Италија, веднаш по завршувањето на ФЛУ во Скопје), нирнбершка фаза (слики, цртежи и скици од студискиот престој во Нирнберг, Германија), цртежи од Франција (од престојот и поддршката на азилот за диви животни “Le Refuge de l’Arche” и престоите во “Cite Internationalle des arts”), цртежи од Јапонија (сликани на традиционална рачно изработена хартија, главно од прочуената семејна работилница Iwano), слики и цртежи од Америка, Тунис, Египет...

На изложбата ќе бидат претставени и дела од циклусот „Кучињата лаат” што премиерно беше изложен во Москва во 2015 година и дела од циклусот „Цвеќулиња” што за прв пат беа изложени во Берлин во 2012. На поставката ќе се најдат и скици и цртежи од мал формат што Андреевски ги има правено буквално за време на патувањата: во авион, автобус, на брод...

Најголемиот дел од сликите, цртежите и скиците се прошетани на неколку континенти, но никогаш до сега не биле изложени пред македонската јавност.

Сергеј Андреевски (1960) е еминентен македонски ликовен уметник кој твори и изложува повеќе децении во Македонија и во светот.     

Куратор на изложбата е д-р Кирил Пенушлиски и ќе биде отворена до 12 јуни.

Проектот е поддржан од Министерство за култура и НУ Музејот на македонската борба за самостојност – Скопје.

Државен архив на Република Северна Македонија

ПРОДОЛЖУВА СОРАБОТКАТА СО МУЗЕЈОТ НА МАКЕДОНСКАТА БОРБА
📌 Соработката на Државниот архив со НУ Музеј на македонската борба за самостојност и оваа година е приоритет и успешно продолжува, особено во истражувачката дејност.
📌 Заеднички се започнати истражувања на фондови на историски документи и материјали кои не се обработувани речиси 30 години. Тоа се
фондот - Париската мировна конференција од 1919 година, како и фондот со документи од македонските друштва во Швајцарија (1918-1919), кои се микрофилмувани и со сигнатура, донесени од Кантонската универзитетска библиотека во Лозана.
📌 Ваквата успешна соработка меѓу експертите на двете институции се заснова врз насоките и елементите содржани во Спогодбата за соработка, што пред повеќе од една година ја потпишаа доректорите, Даниела Николова и д-р Емил Крстески.

Средба со министерката за култура на Црна Гора, Маша Влаовиќ

Во посета на Музејот на македонската борба за самостојност беше министерката за култура на Црна Гора, Маша Влаовиќ. Во непосредна и срдечна атмосфера, директорката на музејот Даниела Николова и министерката Влаовиќ, разговараа за досегашните искуства на музејот со културните институции од Црна Гора, како и можностите за унапредување на соработката во иднина. Министерката и останатите гости од Црна Гора, ја посетија и постојаната поставка на музејот, под водство на директорката Николова.

Средба со директорката на Музејот на македонската борба за самостојност

Деканот на Факултетот за безбедност проф. д-р Никола Дујовски заедно со продеканите проф. д-р Јонче Ивановски и проф. д-р Снежана Мојсоска на 28.02.2023 година остварија средба со директорката на Музејот на македонската борба за самостојност г-а Даниела Николова.На средбата се разговараше за проширување на меѓуинституционалната соработката како и отворање на можноста за потпишување на меморандум за соработка помеѓу музејот и Факултетот за безбедност.
Во рамки на средбата беше остварена и посета на криминалистичкиот музеј.
 
 

Услови за користење на содржината

Со пристапот на оваа веб страна ги прифаќате и се обврзувате да ги почитувате Условите за користење на содржините од интернет страницата mmb.org.mk.

Од посетителите се очекува редовно да ги читаат правилата на користење, за на тој начин во секој време да бидат запознаени со овие услови за користење и во целост да ги разбираат и прифаќаат.

Ниеден дел од содржината на mmb.org.mk не може да се користи за нелегални активности или промовирање на истите.