По повод искажаните невистини за работењето на НУ Музеј на македонската борба на емисијата „Топ-тема“ на телевизијата Телма на 9.11.2017 г. од страна на новинарката-водителка Оливера Трајковска и министерот за култура Роберт Алаѓозовски ја информираме јавноста за следното:

По повод искажаните невистини за работењето и концепцијата на НУ Музеј на македонската борба на емисијата „24 Анализа - Kаква судбина ќе има проектот „Скопје 2014?“ на телевизијата 24 Вести на 2.11.2017 г. од страна на водителот-новинар Сеад Ризвановиќ.

По повод Денот на македонската револуционерна борба, 23 Октомври, во холот на Музејот на македонската борба поставена е изложба под наслов Револуционерите во Тетово и Тетовско за време на Илинденскиот период 1895-1905г.

Од 28 до 30 септември 2017, во НУ Музеј на македонската борба ќе биде одржана годишната конференција на Европската музејска академија (ЕМА), експертска музеолошка организација со седиште во Холандија.